Warsztaty Bezglutenowe

Warsztaty Bezglutenowe

Bez glutenu – Bez problemu

Gdy dowiadujemy się, że musimy przejść na bezwzględną dietę bezglutenową ze względu na zdrowie, zastanawiamy się, jak to zrobić, co jeść, co i gdzie kupować. Ogrom wiedzy, który musimy przyswoić w związku z zasadami diety bezglutenowej, często jest dla nas przytłaczający. Wiemy z doświadczenia, że największym problemem osób, stawiających pierwsze kroki w tej diecie, jest – jak gotować i piec bezglutenowo.

Nazywamy się Kasia i Wiesław.

Kasia – na diecie bezglutenowej od trzech lat, mama dwójki dzieci chorych na celiakię. Uwielbia eksperymenty w kuchni, pieczenie, zagniatanie, mieszanie.

Wiesław – wypieka wspaniałe chleby bezglutenowe dla żony chorej na celiakię.

Łącząc nasze pasje, wiedzę i umiejętności, które zdobyliśmy, gotując bezglutenowo dla naszych najbliższych, chcemy pomóc innym i pokazać, że nie jest to wcale takie trudne.
Bez glutenu – Bez problemu

To odpowiedź na wszystkie pytania.
Nasze warsztaty są skierowane do osób, które rozpoczynają przygodę z dietę bezglutenową, a także do tych, którzy chcą nauczyć się czegoś nowego. Pokażemy Wam, jak upiec proste bułki, chleb, czy inne smakołyki, z których nie musimy rezygnować, eliminując gluten z naszego jadłospisu. Opowiemy Wam również, w jaki sposób zorganizować bezglutenowe zakupy, czego unikać, gdzie szukać produktów, których nie ma w pobliskich sklepach.
Oferujemy cykl spotkań w restauracji „Oberża Pod Dzwonkiem”, na których będziemy wspólnie piec, gotować i wymieniać się doświadczeniami. Każde spotkanie zakończymy wspólną degustacją przy aromatycznej herbacie lub kawie.

Czas trwania każdego spotkania to 3-4 godziny.

Zapisy:
email: warsztaty@oberza.com.pl
tel: 505 578 978

Terminy:
27.10.2017 – „Bułka i spółka” – godz. 18.00 cena: 130 zł
17.11.2017 – „Pierogarnia” – godz. 18.00 cena: 130 zł
09.12.2017 – „Ach ten piernik” – godz.10.00 cena: 150 zł

Zajęcia będą odbywały się w małych grupach, 12 – 15 osobowych, cena za udział w cyklu 3 warsztatów: 350 zł.

PROGRAM:

Październik 27.10.2017 godz. 18.00

„Bułka i spółka”
Upieczenie bułek czy chleba często wydaje się nam ogromnym wyzwaniem. Pokażemy Wam, że wcale tak nie jest. Jaką konsystencję powinno mieć ciasto, jakich mąk używać? Na te i wiele innych pytań odpowiemy Wam na warsztatach. Pachnące, chrupiące bułki kajzerki, świeży chleb i pizza domowej roboty od teraz zagoszczą w Waszych domach na długo.
Przygotujemy:

bułki kajzerki,
chleb gryczany
pizzę
kokosanki

Cena warsztatów: 130 zł
Listopad 17.11.2017 godz. 18.00

„Pierogarnia”

Jak przygotować idealne ciasto do pierogów, które nie pęka, jest elastyczne i smaczne? Będziemy zagniatać, wałkować i wycinać, a także nadziewać różnymi farszami. Ponadto upieczemy między innymi pyszne i szybkie bułki ryżowe – idealne na wieczorną kolację ze znajomymi.

W programie:

pierogi w różnych odsłonach
bułka ryżowa
chleb biały
ciastka francuskie
 

Cena warsztatów: 130 zł

Grudzień 9.12.2017 godz. 10.00

„Ach ten piernik!”
Święta to czas, kiedy każdy z nas chce skosztować tradycyjnych, polskich, świątecznych potraw. W diecie bezglutenowej również jest to możliwe. Najbardziej wyczekiwane, szczególnie przez dzieci, są na pewno pierniczki. Nasza kuchnia wypełni się zapachem pierników, świątecznych ciast, farszów do pierogów, zakwasów buraczanych.
Przygotujemy:

świąteczne pierniki
piernik marchewkowy
świąteczne pierogi
zakwas buraczany

Cena warsztatów: 150 zł