Menu Wigilia 2018

Menu Wigilia 2018

Menu wigilijne od 99 do 140 zł

Proponuję menu: przystawka ,zupa, danie główne , deser , kolacja , (dwie opcje do wyboru):

Przystawka: śliwki w boczku / rukola/ fisalis / sos cumberland  lub zapiekany ser camembert, owoce sezonowe / nasturcja / rukola/ szpinak baby / grzyby marynowane

Zupa: krem buraczany, z masłem palonego czosnku lub rosół z kaczki i gęsi z makaronem lub barszcz czerwony na zakwasie własnym z uszkami mięsnymi

Danie główne serwowane  na półmiskach: 1,5 porcji na osobę do wyboru (3 porcję mięsne):

  • roladka z indyka owinięta boczkiem, faszerowana szpinakiem brązową pieczarką, serem lazur,
  • roladka wieprzowa ze schabu faszerowana musztardą dijon , cebulą , boczkiem włoskim,
  • zraz wołowy  faszerowany musztardą dijon ,boczkiem cebulą,
  • pierś z kaczki węgierskiej owinięta szynka szwarcwaldzką,
  • noga z kaczki węgierskiej confit,
  • pierś z kurki kukurydzianej supreme,
  • dorsz atlatycki w ziołach z czosnkiem,
  • filet z Karpia z cebulą i majerankiem z masłem,
  • filet z tilapi w ziołach z masłem,

Proszę o wybranie 3 rodzajów mięs.

Dodatki: do wyboru (4 porcje dodatków proszę o wybranie 4 opcji z podanych):

  • ziemniaki gotowane z masłem i koperkiem,
  • ziemniaki pieczone w ziołach,
  • ryż curry,
  • kasza jaglana w ziołach,
  • czarna soczewica z masłem,
  • czerwona quinoa z masłem,
  • puree z modrej kapusty,
  • mus z żółtej marchewki,
  • puree z groszku zielonego i bobu,
  • kapusta zasmażana z cebulą i majerankiem,
  • szare kluski,
  • kluski śląskie,
  • pierogi z kapustą i grzybami,
  • pierogi z mięsem.

UWAGA: do mięs i dodatków podajemy 3 sosy: (sos pieczeniowy ciemny demi glas z wołowiny lub z kaczki , sos grzybowy , sos serowy z sera lazur).

Deser:

  • maliny / lody waniliowe / bita śmietana / puder cytrynowy,
  • wiśnie / lody czekoladowe / bita śmietana / puder pomarańczowy,
  • ciasta domu: sernik lub szarlotka lub  brownie / owoce do dekoracji / kwiaty jadalne  (proszę o wybranie 1 ciasta z opcji).

Kolacja zimna płyta:

  • 4x deska serów,
  • 4 x deska wędlin,
  • 4x deska warzyw,
  • 6x miseczka sałatki ziemniaczanej,
  • 5x miseczka ogórków kiszonych własnej roboty,
  • masło,
  • pieczywo,
  • smalec domowej roboty,
  • 5 x miseczka.

Do kolacji kompot wigilijny dla każdego.

Ciasto do kolacji:

Proponuję ciasto marchewkowe i ciasto rabarbarowe 60x kawałków.

Oczywiście do obiadu i kolacji proponuję wodę mineralną gazowaną i niegazowaną, sok jabłkowy, sok pomarańczowy.

Dodatkowo płatne:

  • wino białe lub czerwone wino domu : 200 ml  12 zł,
  • kawa –  herbata od 6zł  na os. zamawiana do kelnerów.

Proszę o wybranie menu z opcji  przystawek , zup, dań głównych, dodatków, deserów.

Proszę o przesłanie imienia i nazwiska oraz nr kontaktowego.

Proszę o spotkanie w restauracji w celu omówienia sali i menu.

Damian Cetera Szef Kuchni Oberża Pod Dzwonkiem
nr tel 721-277-526